Informationsstress och Nya Tidens Teknik

En kille jag dejtade 1997 (tror i alla fall att det var ’97?), läste någon form av ingenjörsutbildning och skulle skriva uppsats om ”informationsstress”, hade han kommit på.

Det kändes så nytt. Samtida. Påläst.
Så ‘i tiden’. Smart. Framåtanda.

Internet var så gott som pinfärskt och ingen anade vad som skulle komma de närmaste åren. Möjligheterna som skulle komma. MÖJLIGHETERNA. Krascherna. Uppdateringarna. Nya affärsplaner. Nya företagsformer. Nya miljonärer. Nya sätt att kommunicera. Så mycket som aldrig funnits innan.

Stressen att hålla sig uppdaterad.

Var det ”stress” på 80talet för de som missat läsa morgontidningen och/eller kvällstidningen på liknande sätt?
Stress i samma kategori men i olika grader?

Jag reggade mina första bloggadresser 2006. Och jag var verkligen inte ”först med det senaste”. Om jag minns rätt var det ungefär då som det började vara en relativt allmän företeelse. Något var och varannan gjorde. Möjligt att det inte var vanligt då som det är nu men visst var det förbi den första hypen vid det laget.

En kompis nämnde stressen av facebook idag.
Viljan, tanken, åtgärden, hjälpen, ambitionen att  ”logga av” för att ”bli fri”.
Stänga ner sin profil för att ”den tar för mycket tid”. ”Ta en facebookpaus”.

En paus för att tänka tillbaka.
Jeeez….
1997 kändes ”informationsstress” som ett nytt ämne.
Roligt.

När jag jobbade som fotograf 2002 diskuterade vi vid fikabordet om det inte var dags att börja stava Internet med litet i. MS Word hade då -fortfarande- i sig att det var ett egennamn och skulle stavas med stort I. Kollegor på marknadsavdelningen fnulade på detta inför ett marknadsutskick. Åsikterna gick isär men de flesta tyckte att allting cyber varit med länge nog för att börja stava det med litet i. Ett stort steg om man är det minsta intresserad av stavning, copywritefrågor och språkanvändning.

Häftigt att tänka tillbaka. Inlärda behov.
Informationsstressen ändrar form organiskt, rör sig i vågor.

Gör vad du vill med din fejjanprofil. Använd FB på det sättet som passar dig. När blir stress stress, användande behov och behov missbruk?
Spinning out of control. Aldrig en bra grej. Out of control. Det hörs ju.
Behövs drastiska åtgärder som att radera sin profil? Går det inte att låta bli att logga in? Nej det är väl det som är missbruket i det hela dårå.
Hmmm. Tidstjuv. Ett annat uttjatat begrepp.

Informationsstressen ’97 känns komisk idag.
Fejsbokstress känns skrattretande i omgångar allaredan. Vågor av rapporter om hur företag och människor ska förhålla sig till zee Ansiktsbok. Ge det ett år, två år, problemrapporterna kommer i ny form, samma ämne med ändrade anledningar. Roligt. Intressant.

Går det att konsumera information behagligt, utan stress? Går det att vänja sig och göra det snyggt? Inget som är ett missbruk kan någonsin göras snyggt. Dricka, droga, röka, träna, äta, älska, leta kickar. Göra det snyggt. Utan att vara ett offer för behovet. Vara en glad användare med läget under kontroll. Går det att likställa fäjsbookande med rökning? Är vi i fejjans ’60 tal nu som när cigaretter var nytt? Kommer det komma de första hemska sjukhusrapporterna om fejjananvändning 2020?

Sure berrah. Ämnena som kroppen tar upp är inte samma och kanske kan kicken/lugnet/tryggheten i hjärnans upplevelse inte likställas men det är en intressant tanke just the same.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s