Kom ihåg: baslager till köket

Hittade en bra grej till hos iForm nu. Noterar. Ändrar lite.

Bra baslager i köket.

Salt
Använd gärna flera sorters salt i köket. Exempelvis kryddsalt, flingsalt med stora lättkrossade flingor, salt med smak och olika sorters mineraler som tillför maten något extra. (Köp hem mer)
Peppar
Svartpeppar är den mest karakteristiska och den enda egentliga pepparn om man ser det rent botaniskt. Rosépeppar och torkad, krossad chilipeppar är också aromatiskt starka kryddor som kan förstärka smaken och nyanserna i din mat. Använd alltid bara hel peppar och investera i en bra pepparkvarn.
Olivolja
Det är nummer ett vid stekning. Använd en kallpressad mild olivolja och ha ett par andra mer smakfulla olivoljor till att variera med hemma. Olivolja kan också användas till dressingar – särskilt när du vill framhäva smaken av medelhavskost. Då kan du också använda nötoljor, till exempel valnöts- och rapsolja.
Vinäger
Du bör ha en ljus mild vinäger och en mörk aromatisk balsamicovinäger. Äppelcidervinäger och hallonvinäger är också riktig goda.
Citroner
Färsk citronsaft är ett gott komplement till exempelvis vinäger, så ha alltid några färska citroner hemma.
Lök
Den stora bananschalottenlöken är den mest smakrika och kan samtidigt användas till allt, så ha alltid ½-1 kg i ditt kök. (huh! Så mycket!?!)
Vitlök
En mycket viktig smaksättare i många kök. Helst lättstekt eller värmebehandlad på annat sätt så att den blir mild. Värme tar också bort det mesta av den lite skarpa andedräkten.
(börjar med vanlig lök…bara det är ett stort steg… vitlök svider -luftburet!- i halsen och tjockar till ögonen – gillar icke)
Buljong
Du kan självklart köpa buljonger och fonder av bra kvalitet.
Parmesanost
Är en relativ mager ost, som håller i oändlighet. Lite riven parmesanost gör underverk till alla grönsaker. Använd Parmigiano reggiano eller Grana. Köp helst hela bitar och riv själv. (köp hem!)
Socker
Råsocker och ekologiskt vanligt socker kan i små mängder höja smaken på maten betydligt och det kan också bidra till att bevara hållbarheten i en del frukter.
Oliver
Goda basoliver är de små provencalska eller de grekiska svarta kalamataoliverna, men de stora, gröna med kärnor är också läckra. Oliver kan hålla länge i kylskåpet om de ligger i en lag.
Soltorkade tomater
Köp de ekologiska. De ser inte så vackra ut, men så är de inte heller svavlade. Lägg dem själv i olivolja om du vill, men när de är torkade kan de hålla oändligt länge i en glasburk.
Potatismjöl/majsstärkelse
Potatismjölet smakar mindre, men får inte koka. Omvänt ska majsstärkelse koka i några minuter för att inte ge smak. Båda håller oändligt länge i stängda förpackningar.

Hmmm…har inte stött på behovet av potatismjöl eller majsstärkelse så ofta. Bra då att det håller länge.
Senap hittar inte in i mitt kök om jag har något att säga till om. Oavsett form eller smak. Urk.
Citroner? Ha alltid färska citroner hemma…. Mnjaa. Kanske. Brukar mest vara dyra och sedan bli liggande långt in i kylskåpet… Om jag inte ska börja med leverrensande diet igen då kanske….och starta dagen med citronvatten före frukost. Hmm. Peut-être.
Parmesanost är riktigt gott – köp hem köp hem köp hem. Bra tips.

http://iform.se/baslager

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s