Pamplona imponerar inte

Läser skvaller på dailymail.co.uk.
Vill egentligen inte läsa om det men scrollar ändå igenom artikeln om tjurrusningen i Pamplona. Tycker att det är gräsligt och oförsvarbart, som så mycket annan skit människan anser sig ha rätten att göra emot djur. För att inte tala om tjurfäktning… Nej fan vill inte bli påmind om att sån skit pågår. Känns inte som jag kan göra något åt det. Maktlöst.

Så fastnar jag vid den här bilden.
Kan inte sluta titta på tjurens päls, hans hår på huvudet mellan hornen. Kalufsen. Hårstråna blir otroligt tydliga, hur de är designade, längden på dem, hur de ligger, hur de är just lite längre mellan hornen, för att skydda huden lite mer där kanske(?) – allt med moder jord har en orsak i sin fantastiska design och form och färg, hur den annars korta pälsen är perfekt färgad vit och brun, hur kort pälsen är över hans skinn och muskler och kropp… En liten virvel här, en liten påbörjad lock där. Vet inte varför jag fastnar just vid den bilden så. Känns som om jag kan känna hur det skulle kännas att klappa honom. Klappa på den fina pälsen. Känna på det lite längre håret mellan hornen. Känna hur hornen sitter fast i skallen.
Förvånar mig själv med att tänka att ‘han skulle rycka undan huvudet om någon ville klappa mellan hornen’. Vad sjutton kommer det ifrån – har jag klappar kalvar som ryggat undan vid att bli klappade på huvudet eller vad tusan kommer den tanken i min hjärna ifrån.
Han kollar ner i marken, man ser bakhuvudet på honom.

Det blir som om det faktiskt är ett djur. Ett djur som kan känna smärta och glädje. Ett djur som inte alls bett om att få vara med där. Ett levande djur av massor av fungerande organ som pumpar blod runt i honom.
Det är ett djur.
Och inte ett ”något” som är stort och farligt och som rusar gatorna fram. Det är inte en muskeltung bil. Ett dött ting.
Det är ett levande djur, en levande varelse, som gör vad han kan för att ta sig därifrån.

På liknande sätt som att ”det inte är så smart” att kasta gatstenar på stressade och beväpnade människor kan man utgå ifrån att ”det inte är så smart” att lattja med/plåga kraftfulla djur ”för skoj skull”. Var det någon människa som blev skadad? Ge fan i att stödja den sortens djurplågeri då. Idiot.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s