Norge och fåfängans patetiska ansikte

Tittar på bilderna på ansikten från de identifierade döda eller saknade i Norge.
Vackra, glada människor i blandade åldrar. Tittar in i deras ögon och får liksom en idé om deras olika liv bakom ögonen. Alla med intressen, familjer, personer de tycker om, saker de tycker om att göra.
Alla med liv. Liv fyllda av LIV.

Hur hur hur i helvete kan någon titta på dessa – och döda dem? HUR???
Levande människor. Levande.
LETA UPP dem för att döda dem. Jaga dem. Lura dem. Skjuta dem i ryggen.
Det är anledningen till att jag får se dem på nyhetswebbsidor – att de dödats. Av en annan människa. Av en och samma människa.

Varenda människa i listorna med namn på dödade personer har någon form av familj eller annan släkt, vänner, bekanta, nyligen träffade vänner, gamla vänner som betytt mycket och har varma minnen av dem. Jag tänker ‘som i ackumulerande räknetermer’ om hur många människor och relationer i någon form en person har omkring sig i sitt liv…. och det blir så förbannat stort… Dominoeffekt som bara faller och sprider sig utåt i alla riktningar. De som känner någon som känner någon som de sörjer. De är så otroligt många fler än bara de allra närmaste som drabbas. Hjärnan kan inte ta in det.
Tittar på deras olika klädstilar, vilken sort människa de verkar ha varit, någon gillade nog nytechno mer, någon annan ser ut mer som ‘sporttypen’, någon av de unga ser ut som de kanske inte hittat sig själv än – men de ser så vackra och levande ut ALLIHOP fanimej. Olika åldrar. Vuxna. BARN. TONÅRINGAR.

Läste i VG bl a att han hade vägrat bli fotad av polisen. Rackarns att polisen till slut gått med på hans ‘vägran’. Hade hellre sett ett eländigt mug-shot på honom som kunde spridas över världen istället för det som han själv valt ut att inkludera i sitt ”presskit”. Har han ens lov till att vägra ett polisfoto, jag hade nog trott att det var tvingande. Hoppas verkligen inte att det är något som helst ‘daltande’ med honom bara för att han är så otroligt mycket i rampljuset och polisen skulle bli attackerad från alla håll ifall han blev felaktigt behandlad på något sätt. Inget för att påverka vad han – med all säkerhet – kommer yla om inifrån fängelset längre fram via sin advokat.

Tycker närapå att det tog, och har tagit, och fortfarande tar, lite för lång tid innan det grävts upp gammal skit om honom som kan läckas till media och ut på nätet. Alldeles för mycket i mina ögon som fortfarande kommer från hans eget ”presskit”. Säkerligen att de (polisen) håller på för fullt och hackar isär hans dator bakom utredningskulisserna men jag tänker på allt annat. Det digitala spåret en människa lämnar efter sig. Vart håller alla vardagshackare hus som kan rota fram skit? Bekanta som anonymt kan skvallra och grusa hans narcissistiska marknadsföringsplan. Några foton – som han inte verkar ha valt ut själv från sina fotosessions – har kommit ut från hans barndom. Vill se mer sånt. Rotande i hans person som han inte har det minsta ‘kontroll’ över. (För honom ett- ) Oförutsett rotande. Sänk honom. Sänk hans person.
Vart är alla pinsamma passbilder? Körkortsbilder? Dåliga id-bilder från hans gymkort?

Varenda jäkla gång de där bilderna – från vad jag gissar är ”en dag i studion” på en billig studio där han bokat upp sig i ‘ett annat land för att inte väcka misstanke’ – så tänker jag bara på fåfängan bakom. Kan bara ”se” fåfängan. Solat innan? SOLAT?! Sminkat sig? Anas det lite lipgloss månne. Pumpat gym i några dagar i sträck innan?
Om det är ‘hans snyggaste’ som han visar upp i de bilder han själv valt ut – hur ser han då ut ‘annars’ med sitt stripigt tunna hår och runda kinder?
Dessa metrosexuella tips, som plockat direkt från en site för manlig stil. Helt jävla otroligt. Som om Hitler inkluderat ett parti i sin marknadsföring om hur han sköter morgontoaletten och rakar sin lilla musche med precision och metodik.

Det blir så fantastiskt förminskande.

En så vidrig person. En så vidrig persona.
Och föreställa sig fåfängan framför spegeln. Det blir absurt.
Ideologin är inte SÅ stark att det förtar från tiden att ‘pilla med det egna utseendet’…

Läste för längesen Stephen Fry (stor författarfavorit) som skrev utförligt om just Hitler och hans finslipade mustasch. Hur mycket arbete som måste ligga bakom den i sammanhanget. Driva ett krig och massmord av folkgrupper. Men alltid med det egna utseendet ‘på plats’. Det har stannat hos mig. Jag hade nog inte sett det så innan dess, inte tänkt på det. Han skrev ett långt inlägg om Hitler och hur mycket tid det måste ligga bakom denna mustasch. Rakningsprocessen – bara en sån sak. Något han, till synes, lade tid på och var noga med – innan han gick ut och beordrade avrättning av (miljontals) andra levande människor han aldrig hade träffat.
Personen bakom vidrigheterna blir så förbannat liten i sammanhanget. En fåfäng snubbe på glid (det är alltid en snubbe…) som pillar med sitt eget lilla utseende framför morgonspegeln och beundrar sig själv och tycker att alla andra ska vara som honom. Och. Går så långt som till att FAKTISKT mörda andra människor och tror sig gömma sig bakom en egen hittepåideologi för att rättfärdiga det för sig själv.

Kan inte greppa det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s